Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej Regionalnego Ośrodka Kultury, Edukacji i Dokumentacji Muzycznej przy ul. 1-go Maja 4 w Łodzi
II Nagroda

<<< powrót
  • MALKOM D. Malińska i Wspólnicy Spółka Jawna
Skład zespołu:
  • inż. arch. Magdalena Kubicka  
  • inż. arch. Malwina Łazęcka  
  • inż. arch. Anna Stefańska  
  • inż. arch. Rafał Maliński  
  • mgr inż. arch. Bogdan Słomski 
Miasto, kwartał, działka


Jedną z podstawowych zalet działki Akademii Muzycznej przy ul. 1 Maja w Łodzi, są znajdujące się na niej nastrojowe tereny zielone, które należy w jak największym stopniu zachować i wyeksponować.

Głównym założeniem projektowym jest otwarcie nowego budynku na istniejący park. Odpowiednio ukształtowana bryła rozchyla się w jego kierunku, a przeszklone elewacje odbijają otoczenie, zwielokrotniając efekt. Duże tafle szkła zapewniające kontakt wizualny wnętrza z przyrodą.

Projekt zakłada zachowanie i odnowienie frontowej kamienicy oraz adaptowanie jej do nowej funkcji przy niewielkich zmianach istniejącego układu. Oficyny ze względu na zbyt wąski trakt, utrudniający dostosowanie budynku do wymogów funkcjonalnych projektowanego Ośrodka, zostaną rozebrane.

Proponowana rozbudowa nawiązuje do układu pobliskich kamienic, tworząc półotwarty dziedziniec, powiązany kompozycyjnie z dziedzińcem Akademii Muzycznej. Może on pełnić funkcję sceny plenerowej z terenowa widownią.

Nowa bryła o współczesnym charakterze jest czytelnym sygnałem wprowadzanych zmian, widocznym od strony Akademii i ulicy 1-go Maja.

Przewidywane się dwa wejścia do projektowanego budynku. Główne, reprezentacyjne, poprzez przeszklony hol od strony parku i Akademii Muzycznej oraz istniejące przez bramę adaptowanej kamienicy od ul. 1-go Maja.

Miejsca parkingowe zostały rozplanowane w oparciu o istniejący układ komunikacji tak, by zachować jak najwięcej terenu zielonego. Zaprojektowanie kilku zatoczek parkingowych sprawia że samochody są mniej widoczne, nie dominują nad żadną częścią parku.



Budynek, forma, funkcja

Głównym akcentem w bryle budynku jest wyodrębniona funkcjonalnie i wizualnie sala audytoryjna. Ulokowana w sercu całego założenia stanowi ważny element kompozycyjny. Bryła sali została uniesiona do poziomu pierwszego piętra, tak by uzyskać wolny parter, który szklanym holem otwiera się na park. Dach sali stanowi obszerny taras, miejsce rekreacji dla użytkowników Ośrodka. Frontowa ściana posiada rozsuwane drzwi, schowane za szklana elewacją, pozwalające na uzyskanie spektakularnego widoku na park.

Reprezentacyjny charakter sali podkreśla sama jej forma. Jest to kubik wykończony granatowymi panelami, stanowiącymi mocny akcent kolorystyczny, zamknięty za przejrzystym, antyrefleksyjnym szkłem.

Salę zaprojektowano tak, aby możliwe było jej dostosowywanie do różnorodnych funkcji lub wydarzeń.

W istniejącej kamienicy frontowej rozmieszczono na kolejnych piętrach ( 0, +1, +2) bibliotekę i fonotekę wraz z pomieszczeniami pomocniczymi. Dwie ostatnie kondygnacje ( +3 i antresolę) zajmują wydzielone sale do ćwiczeń muzycznych oraz pracownia kształcenia słuchu i badań nad percepcją dzieła muzycznego. Istniejąca piwnica została przeznaczona na pomieszczenia techniczne. Komunikacja pionowa odbywa się za pomocą istniejącej klatki schodowej dostosowanej do aktualnych wymogów technicznych. Dodatkowo zamontowano windę w centralnej części budynku obsługującej wszystkie kondygnacje.

W nowej części budynku przylegającej do wschodniej i południowej granicy działki zaprojektowano dobrze doświetlone sale dydaktyczne, laboratorium językowe i informatyczne oraz 4 zespoły sanitarne. Od strony południowej, przylegają do sali audytoryjnej laboratorium dźwięku i pomieszczenie z komorą bezechową.

Elewacje, detal, materiał

Elewacje zaprojektowano jako wykończone w dwóch rodzajach szkła – matowego lub refleksyjnego. Zabieg ten służy zapewnieniu optymalnej ilości światła oraz delikatnie nawiązuje swoim rytmem do muzycznego charakteru budynku.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl