Konkurs architektoniczny na budynek wielorodzinny przy ul. Kasztelańskiej w Krakowie
Nagroda równorzędna

<<< powrót
  • Autorska Pracownia Architektury 91 arch. Wacław Stefański
Skład zespołu:
  • arch. Wacław Stefański  
  • arch. Katarzyna Bebelska  
  • arch. Bogdan Wieczorek  
  • arch. Agnieszka Petrus  
  • arch. Anna Wojnicka-Maliga  
  •  
  • http://www.architekci.krakow.pl 
ZAŁOŻENIA LOKALIZACYJNE

- charakter plomby urbanistyczno-architektonicznej w głębokim usytuowaniu na działce w linii zabudowy wyznaczonej licem elewacji budynku nr 27 na działce nr 97
- sytuowanie w odległości 4 m od granicy południowej z dz. nr 93 i granicy wschodniej
- szerokość elewacji frontowej 16 m zgodnie z warunkami decyzji WZ
- dobudowa strefą wejściową i komunikacji ogólnej do istniejącego budynku na działce nr 435 w granicy północnej

ZASADY KSZTAŁTOWANIA PRZESTRZENNEGO, FORMA ARCHITEKTONICZNA
- powiązanie z przestrzennym kontekstem istniejącej zabudowy sąsiedniej
- kształtowanie gabarytów zabudowy z uwzględnieniem ustaleń decyzji WZ
- stworzenie formy prostopadłościanu wysokości 9 m zwieńczonego mniejszą bryłą dwuspadowgo dachu połaciowego o cofniętej ścianie szczytowej i kalenicy na wysokości 13 m, prostopadłej do granicy wschodniej
- rozrzeźbienie bryły podcieniami tarasów i przeszkleniami umożliwiającymi uzyskanie z wyższych kondygnacji perspektywy widokowej na Kopiec Kościuszki
- założenie transparentności przestrzeni komunikacji ogólnej dla uzyskania charakteru głównej bryły jako formy wolnostojącej
- kształtowanie nieregularnego podziału elewacji maskującego rzeczywistą strukturę budynku i nadającego wrażenie lekkości

KONCEPCJA ZAGOSPODAROWANIA TERENU

- strefa zabudowy : w głębi działki, w maksymalnym oddaleniu od ulicy i w wyznaczonej linii zabudowy

- strefa wejściowa i wjazdu : zgodnie z sugestią programową usytuowania wzdłuż północnej granicy działki w postaci ciągu pieszego łączącego wejście z ulicy, wejście do trzonu komunikacji ogólnej z przejściem przez budynek i wejściem do części ogrodowej oraz towarzyszącego zjazdu do garażu podziemnego

- strefa ogrodowa : od strony wschodniej i południowej jako kameralne przedpole tarasów mieszkań w kondygnacji parterowej oraz jako ogród wspólnego użytkowania usytuowany w południowo-zachodniej części działki

- zieleń : szpalery zieleni ozdobnej wzdłuż granic izolującej od działek sąsiednich i ulicy

- infrastruktura techniczna : przyłącza kanalizacji ogólnospławnej, wodociągu, gazu, zasilania n.n. z sieci miejskich w pasie drogowym ul. Kasztelańskiej
ROZWIĄZANIE FUNKCJONALNE, PROGRAM UŻYTKOWY

- piwnice : garaż podziemny o 8 miejscach z wjazdem na działkę i pochylnią sytuowaną równolegle do północnej granicy działki i wejściowego ciągu pieszego, pięć komórek lokatorskich, kotłownia z wentylatornią, pomieszczenie na sprzęt gospodarczy, śmietnik, komunikacja ogólna klatką schodową z przedsionkiem p. pożarowym i dźwigiem osobowym

- parter : mieszkanie typu studio, dwupokojowe o pow. 38,62 m2, doświetlone od strony wschodniej oraz apartament wg alternatywnego, o pow. 123,64 m2, 3 pokojowy, zorientowany strefą dzienną w kierunku zachodnim, a strefą nocną na wschód i południe, z jedną sypialnią z osobną łazienką i garderobą. Mieszkania w bezpośrednim kontakcie z ogrodem za pośrednictwem tarasów.

- 1 piętro : dwa apartamenty po 81,31 m2 rozwiązane na zasadzie zwierciadlanego odbicia ze strefami dziennymi zorientowanymi na wschód i zachód, a strefami nocnymi na wschód, zachód i południe, 3-pokojowe z 1 sypialnią z osobną łazienką

- 2 piętro : część mieszkalna dwupoziomowego apartamentu o łącznej powierzchni 265,71 m2, funkcja dzienna i biblioteka zorientowana w kierunku zachodnim, funkcja nocna w kierunku wschodnim

- 1 sypialnia z własną łazienką i garderobą oraz 2 sypialnie dla dzieci z własną łazienką, w trakcie środkowym, ciemnym pralnia i pomieszczenie gospodarcze

- 3 piętro (poddasze) : funkcje towarzyszące dostępne wewnętrznymi schodami, doświetlone przeszklonymi ścianami elewacji północnej i południowej. W strefie zachodniej część sportowo - rekreacyjna, w strefie wschodniej pokój gościnny, w strefie środkowej pokój biurowy i zespół łazienki z sauną. Od strony południowej poszerzony taras z aneksami rekreacyjnymi. Na dachu klatki schodowej usytuowanie centrali klimatyzacyjnej.

KONSTRUKCJA
- posadowienie i ściany podziemne : płyta denna i ściany żelbetowe monolityczne
- konstrukcja nośna : system zewnętrznych i wewnętrznych ścian nośnych z elementów
ceramicznych połączony z żelbetowym ustrojem szkieletowym słupowo-płytowym
bezryglowym
- stropy : płyty żelbetowe monolityczne
- poddasze i dach połaciowy : lekka konstrukcja ramowa z drewna klejonego
- klatka schodowa, nadproża : żelbetowe monolityczne

WYKOŃCZENIE WEWNĘTRZNE
- ścianki działowe : z elementów ceramicznych i systemowe GK
- tynki : cementowo - wapienne z gładzią gipsową
- posadzki : parkiety, płytki ceramiczne, płytki kamienne
- wykończenie ścian : farba emulsyjna, glazura
- stolarka drzwiowa : systemowa drewniana

WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE, ELEWACJE
- ściany : tynki cienkowarstwowe na ociepleniu styropianem i okładziny kamienne
- stolarka otworowa : systemowa drewniana szklona szybami zespolonymi
termoizolacyjnymi
- ślusarka klatki schodowej : systemowa ściana osłonowa o konstrukcji aluminiowej
- brama garażu podziemnego : systemowa segmentowa rolowana

INSTALACJE WEWNĘTRZNE
- instalacje co i cwu z własnej kotłowni
- instalacje wody zimnej i kanalizacji sanitarnej
- instalacje wentylacji mechanicznej i klimatyzacji obejmujące wszystkie pomieszczenia
- instalacja gazu zasilania kotłowni co i cwu
- instalacje elektryczne i teletechniczne
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl