Temat: Konkurs na opracowanie koncepcji Hali 100-lecia „Cracovii” wraz z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie
Lokalizacja: Kraków
Rozstrzygnięcie konkursu: 2008-03-21
Organizator: Gmina Miejska Kraków, Urząd Miasta Krakowa, Wydział Inwestycji

<<< powrót

I nagroda

  • Biuro Projektów Lewicki Łatak

Za znalezienie niepowtarzalnej i wyszukanej formy architektonicznej obiektu, podkreślającej wyjątkowość jego lokalizacji i symbolicznego znaczenia (jubileusz najstarszego klubu sportowego Krakowa).
Jury docenia trafność dyspozycji urbanistycznej, subtelność kształtowania terenu i troskę o zachowanie ekologicznych wartości miejsca.
Pracę charakteryzuje nie tylko poprawność układu funkcjonalnego, ale także konsekwentne tworzenie odpowiednich warunków dla niepełnosprawnego użytkownika obiektu.
Wartościowe są także atrakcyjne powiązania widokowe wnętrza hali oraz oryginalność rozwiązań konstrukcyjnych.

II nagroda

  • Artur Jasiński i Wspólnicy Biuro Architektoniczne sp. z o.o.

Praca otrzymała nagrodę za prawidłowo przyjęta decyzję przestrzenną wyboru miejsca i sposób ustawienia hali w relacji do Alei Focha.
Pracę charakteryzuje bardzo prosty i czytelny układ funkcjonalno-przestrzenny, spełniający wymogi technologiczne. Prostota układu przestrzennego znajduje swoje odzwierciedlenie w charakterze architektury. Na uwagę zasługuje interesujące rozwiązanie przestrzeni publicznej w formie placu od strony Alei Focha w powiązaniu z zadaszoną strefą wejściową do budynku.

wyróżnienie I stopnia

  • Pracownia Architektury Pro Forma Paweł Zapał
  • S.Projekt Przemysław Skalny
  • Autorska Pracownia Projektowo-Plastyczna Andrzej Getter

Za prostotę formy architektonicznej nawiązującej charakterem do architektury obiektów wzdłuż Alei Focha oraz za oszczędne i ekonomiczne rozwiązania funkcjonalne.
Ciekawym rozwiązaniem jest obniżenie płyty parkingowej dla wyeliminowania z otwartego krajobrazu widoku na samochody. Propozycja rozwiązań architektury lodowiska w drugim etapie jest interesującą koncepcją zagospodarowania atrakcyjnej przestrzeni rekreacyjnej w sąsiedztwie Błoń.

wyróżnienie II stopnia

  • Biuro Studiów i Projektów Architekt Barbara Średniawa

Za rozwiązanie energooszczędnego obiektu ujętego zielonymi skarpami oraz za poszukiwanie integralnego związania kubatury sali z otaczającą zielenią.
Na uwagę zasługuje również rozwiązanie zawieszonej nad wejściem głównym kawiarni z widokiem na Błonia oraz Kopiec Kościuszki.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl