Temat: Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej projektu budynku Biblioteki Politechniki Bia這stockiej wraz z zagospodarowaniem terenu u zbiegu ulic: Zwierzynieckiej i 安ierkowej w Bia造mstoku
Lokalizacja: Bia造stok
Rozstrzygni璚ie konkursu: 2008-04-14
Organizator: Politechnika Bia這stocka

<<< powr鏒

I nagroda

  • AA_Studio

Nagrod przyznano:— za trafn dyspozycj przestrzenn przyj皻ego rozwi您ania urbanistycznego, inspirowan kompozycj za這瞠nia pa豉cowo–ogrodowego Branickich, z prost, sugestywn w wyrazie form budynku biblioteki, nanizanej na tzw. "pas aktywizacji spo貫cznej", na kt鏎y sk豉da si obszerny dziedziniec wej軼iowy ulokowany od strony campusu oraz otwarta przestrze wielofunkcyjna z letni scen i widowni - od strony Parku Zwierzynieckiego;— za interesuj帷 form architektoniczn budynku z centralnie lokowanym, przeszklonym holem g堯wnym i dwoma flankuj帷ymi go monolitycznymi blokami, tworz帷ymi symboliczn bram do campusu Politechniki;— za poszukiwanie kulturowego zakorzenienia, zaznaczonego w a簑rowych, betonowych 軼ianach inspirowanych motywami tradycyjnych podlaskich wycinanek;— za logiczne, klarowne rozwi您anie struktury funkcjonalno–przestrzennej i technologii obiektu z wyra幡 segregacj funkcji biblioteki, Studium J瞛yk闚 Obcych i Centrum Zdalnego Kszta販enia.

II nagroda r闚norz璠na

  • Pracownia Architektoniczna MAAS s.c.

Nagrod przyznano:— za interesuj帷e rozwi您anie urbanistyczne zespo逝 z pr鏏 zbudowania placu– agory przed wej軼iem g堯wnym, na zako鎍zeniu g堯wnych trakt闚 komunikacyjnych;— za eleganck, prost, dystyngowan architektur obiektu z transparentn 軼ian zewn皻rzn, otoczon intryguj帷o lekk kolumnad, zwie鎍zon daszkiem w stylu "bries de solei", pozostawiaj帷 jednak w徠pliwo軼i co do jej kulturowych zwi您k闚 z miejscem;— za rozwi您anie struktury funkcjonalno-przestrzennej obiektu w formie czytelnych, wzajemnie zblokowanych modu堯w funkcjonalnych.

II nagroda r闚norz璠na

  • NOW Biuro Architektoniczne sp. z o.o.

Nagrod przyznano:— za niebanaln, prost, eleganck form architektoniczn obiektu, ukszta速owan w L-kszta速ny, bia造 blok o podw鎩nym dzia豉niu: formy domykaj帷ej istniej帷 kompozycj campusu i otwieraj帷ej zarazem na pobliski Las Zwierzyniecki;— za udan pr鏏 wykreowania interesuj帷ej akademickiej przestrzeni publicznej placu–tarasu na poziomej cz窷ci budynku;— za pr鏏 poszukiwania wyrafinowanych konotacji symbolicznych w formie 軼ian zewn皻rznych budynku, b璠帷ych transpozycj grafiki komputerowych kart perforowanych;— za klarowne rozwi您anie struktury funkcjonalnej budynku.

wyr騜nienie

  • Atelier Loegler

Wyr騜nienie przyznano:— za pr鏏y poszukiwa formalnych architektury budynku jako „nowej ikony” uczelni, rozwi您anej w formie asymetrycznie nanizanej na o g堯wn sze軼iennej bramy, stanowi帷ej zarazem ideowy 陰cznik funkcjonalny i przestrzenny pomi璠zy campusem i miastem;— za niebanalne rozwi您anie krajobrazowe okalaj帷ego bibliotek parku, odwo逝j帷e si do charakteru i geometrii podlaskiego pejza簑;— za pr鏏y zintegrowania z rozwi您aniem pierwotnym campusu, ujawniaj帷e si zar闚no w rozwi您aniach fakturowo-materia這wych architektury, jak i jej ortogonalnej dyspozycji, wyprowadzonej z uk豉du pasmowego ca貫go zespo逝;— za klarowne rozwi您anie funkcjonalne biblioteki, potwierdzone interesuj帷ymi rozwi您aniami wn皻rz przestrzeni publicznych: holu, czytelni, magazynu z wolnym dost瘼em i sali konferencyjnej oraz ich wzajemn transparentno嗆.

wyr騜nienie honorowe

  • ARQUITECT

Wyr騜nienie przyznano:— za udane poszukiwania identyfikacji symbolicznych w architekturze budynku biblioteki, uzyskane zar闚no poprzez geometryczne zespolenie formy prostopad這軼iennego bloku i szklanego sze軼ianu holu g堯wnego, jak te poprzez interesuj帷 konwencj tektonicznego "szufladkowania" aneks闚 pracy indywidualnej, zastosowan w elewacji zachodniej obiektu;

— za sugestywne rozwi您ania wyrazu tektonicznego i fakturowo-materia這wego "skorupy" zewn皻rznej budynku, inspirowane formami 鈔odowiska naturalnego.

wyr騜nienie honorowe

  • Leonowicz Studio

Wyr騜nienie przyznano:— za interesuj帷e poszukiwania formalne budynku biblioteki, inspirowane 軼ian pobliskiego brzozowego lasu zwierzynieckiego;— za przemy郵ane, intryguj帷e rozwi您anie wn皻rz biblioteki, szczeg鏊nie za za ide rozwi您ania centralnej cz窷ci holu z sal konferencyjn i czytelni magazynu wolnego dost瘼u oraz boks闚 pracy grupowej i indywidualnej.

projekt konkursowy

  • KAIZENgroup
  • Perbo-Projekt sp. z o.o.

projekt konkursowy

  • EBING&PARTNERS sp. z o.o.

projekt konkursowy

  • Marek Budzy雟ki - Architekt Sp. z o.o.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl